• uw horloge in uitstekende staat blijft,
  • jarenlang zijn waarde behoudt,
  • en er altijd op zijn best uitziet.

Wat houdt een periodiek onderhoud horloge in?

Zoals elk hoog precisie-instrument moet een horloge regelmatig worden onderhouden om perfect te blijven functioneren.

Als algemene regel geldt een service-interval om de 4 à 5 jaar, afhankelijk van het gebruik van het uurwerk.

Wanneer u uw horloge binnenbrengt voor een periodiek onderhoud begint ons team met een grondige analyse ervan om de specifieke behoeften te bepalen.

Deze analyse houdt in dat we:

  • uw horloge volledig demonteren
  • elk afzonderlijk onderdeel zorgvuldig reinigen
  • een gedetailleerde inspectie uitvoeren om tekenen van slijtage of defecten te identificeren
  • alle versleten of defecte onderdelen vervangen om een nauwkeurige tijdmeting te garanderen

Zodra we dit alles hebben voltooid, zetten we uw horloge weer in elkaar en stellen we het af voor optimale prestaties. Indien nodig brengen we ook specifieke oliën aan.

Naast het binnenwerk pakken we bij een uitgebreide onderhoudsservice ook de externe onderdelen van uw horloge aan.

We maken de kast, band en sluiting schoon met ultrasone reinigingsmethoden en polijsten ze indien nodig.

Daarmee herstellen we de esthetische aantrekkingskracht van uw horloge en zorgen we ervoor dat het er net zo goed uitziet als het functioneert.

Wat met het onderhoud van quartz horloges?

Omdat quartz horloges worden aangedreven door een batterij is het onderhoud over het algemeen minimaal.

Het is wel belangrijk dat u voorkomt dat een lege batterij langere tijd in uw quartz horloge blijft zitten. Lege batterijen kunnen immers gaan lekken en onherstelbare schade aan de interne mechanismen van het horloge veroorzaken. Daarom raden we u aan om een lege batterij te vervangen om mogelijke problemen te voorkomen, indien mogelijk onmiddellijk.

Bij vakkundig horlogemaker Roberto de Bokx, uw horlogemaker in de buurt, ervaart u een service van topkwaliteit.

Neem nu contact op

Enkele tips voor onderhoud horloge

  1. Vermijd harde stoten en schokken. Draag uw mechanische horloges het liefst niet tijdens het sporten.
  2. Voorkom dat uw horloge met vocht in aanraking komt. Dat kan immers roest veroorzaken in het binnenwerk. Zeewater, warm water en zeep kunnen de dichtingen aantasten. Uiteraard zijn bepaalde horloges zoals duikersuurwerken hiervoor specifiek beschermd, maar ook deze uurwerken hoort u regelmatig te laten controleren op waterdichtheid om catastrofale schade te voorkomen.
  3. Controleer regelmatig het glas van uw horloge. Door beschadiging kan vocht of stof het binnenwerk binnendringen. Glassplinters kunnen ook schade aanbrengen aan wijzers en wijzerplaat.
  4. Voorkom extreme temperatuurwisselingen. Draag uw horloge niet in de sauna of het stoombad. Ga ook niet plots in koud water na een zonnebad. Door aantasting van de pakkingen kunnen grote temperatuurwisselingen leiden tot condensvorming. Stel een onderhoud horloge niet uit als u dit constateert.
  5. Heeft u een horloge met een datummechanisme? Verstel dit dan niet tussen 21.00 en 03.00 uur. Het mechanisme past in die periode zelf de datum aan. Doet u dit manueel, dan kan beschadiging optreden.
  6. Mechanische uurwerken blijven het best in beweging door ze te dragen en ze regelmatig op te winden. Door langdurige stilstand drogen de oliën uit. Uw horloge gaat dan onregelmatig lopen en de onderdelen vertonen extra slijtage, waardoor onderhoud horloge zeker een must is. Let wel, de horlogeveer mag gerust af en toe volledig aflopen. Laat uw uurwerk dus niet continu met een volledig opgewonden veer lopen.
  7. Contact met chemicaliën zoals kwik, chloor, parfum, haarlak, alcohol …. kunnen de kleur van de kast en de banden aantasten, zodat schoonmaken en polijsten nodig wordt.
  8. Door defecte of versleten banden loopt u het risico uw horloge te verliezen. Laat uw banden op maat zetten.
  9. Tenzij u zelf horlogemaker of uurwerkhersteller bent raden wij u aan niet zelf de horlogekast open te maken. De behandeling van de tientallen, soms honderden kleine onderdelen laat u het best over aan een vakman.